Startbox Klazienaveen

Wist je dat de WOZ-waarde niet je marktwaarde is?Wist je dat de WOZ-waarde niet je marktwaarde is?
29 aug. 2023·
Leestijd:

Vaak wordt dat wel gedacht. Het verschil kan soms zelfs best groot zijn. In deze blog vertellen we je wat de WOZ-waarde inhoudt, wat de marktwaarde inhoudt en wat het verschil tussen deze twee termen is.

Laten we beginnen met de WOZ-waarde

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van alle onroerende zaken binnen haar gemeentegrenzen. Dus ook van jouw woning. Dit wordt gedaan om de hoogte van enkele belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting.

Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van de huur.

De WOZ-waarde wordt vastgelegd op basis van de geschatte marktwaarde op de waardepeildatum. Oftewel het bedrag dat het huis zou opleveren als het verkocht zou worden. Deze waarde wordt altijd bepaald op 1 januari, maar dit wordt wel al in het vorige jaar bepaald. Dus als jij je WOZ-waarde van 2023 binnenkrijgt, is dit de marktwaarde van 1 januari 2022.

Daarnaast wordt de WOZ ook bepaald doormiddel van objectkenmerken zoals:

 • De grootte van de woning
 • Gebruiksoppervlakte van de woning
 • De ligging van de woning
 • Bouwjaar van de woning
 • Het type woning
 • De grondoppervlakte van het perceel

Marktwaarde van jouw woning

De marktwaarde van jouw woning is de waarde van de woning als deze vrij op markt kan worden verkocht. De marktwaarde wordt bepaald door een taxateur. Een taxateur is onafhankelijk en gediplomeerd. Deze voert een taxatie van jouw woning uit. Tijdens een taxatie kijkt de taxateur naar:

 • Het bouwjaar van de woning
 • Het bestemmingsplan
 • De omgeving en ligging
 • Het type huis en de indeling van het huis
 • De inhoud en oppervlakte
 • Isolatie en energiebesparing
 • Materiaalgebruik
 • Staat van onderhoud
 • De huidige woningmarkt

De resultaten van de taxatie ontvang je in het taxatierapport. Hier staat dus ook de marktwaarde van jouw woning in.

Wat is dan het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde?

Ten eerste loopt de WOZ-waarde achter op de marktwaarde. De WOZ-waarde wordt immers bepaald doormiddel van de marktwaarde van het jaar daarvoor. Hierdoor kan de WOZ-waarde al verschillen van de marktwaarde. Als de woningmarkt is veranderd, of je hebt verduurzamingsmaatregelen getroffen binnen dat jaar kan de waarde van jouw woning namelijk al gestegen zijn.

Ook wordt er bij de WOZ-waarde niet gekeken naar hoe de woning is onderhouden. Hierdoor kan de waarde ook verschillen. Bij de WOZ-waarde wordt niet gekeken naar de binnenkant van de woning. Heb jij net een luxe keuken in je woning laten zetten? Dan stijgt de marktwaarde waarschijnlijk wel, maar de WOZ-waarde niet.

Wil jij jouw huis verkopen en weten wat jouw huis waard is? Laat dan altijd even een taxateur langskomen. Dan weet je in ieder geval zeker wat jouw huis waard is.

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top