Startbox Klazienaveen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag

Veelgestelde vragen

Wij hebben al veel vragen voorbij horen komen, bijvoorbeeld via de mail, telefoon, tijdens een bezichtiging of verkoopgesprek.
Deze vragen inclusief antwoorden hebben wij op een rijtje gezet.

Huis verkopen

Wie bepaalt de waarde van je huis eigenlijk? Zelf heb je er wellicht uren in staan zwoegen, klussen en heb je alles door de jaren heen flink opgeknapt. De makelaar neemt een aantal factoren mee in de waarde van je huis. Zo wordt er altijd gelet op de locatie. De afstand tot een snelweg, de afstand tot een centrum of het type wijk spelen allemaal een rol. Indien er veel vraag is naar een huis in jouw woonplaats, zal dit ook zeker een rol spelen in de vraagprijs. Daarnaast wordt er altijd gekeken naar de ruimte. Hoe meer ruimte, hoe hoger de waarde. Dit geldt ook voor de tuin. Een goed onderhouden woning is meer waard dan een woning met achterstallig onderhoud. Een nieuwe keuken, badkamer en toilet spelen ook een belangrijke rol. Daarnaast spreken energiezuinige woningen kopers vaak aan, denk aan zonnepanelen, zonneboilers of een goede isolatie. Deze factoren spelen allemaal mee bij de bepaling van de woningwaarde. Toch moet je altijd rekening houden met het feit dat een woning verkopen emotie is en dat verbouwingen die voor jou een grote meerwaarde hebben niet altijd automatisch meegenomen worden in de marktwaarde. Een deel van je investeringen ‘verwoon’ je en zullen niet terugverdiend worden.

De NVM-makelaar is aangesloten bij de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. De NVM is met 4400 aangesloten makelaars en taxateurs de grootste brancheorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen. De NVM is gevestigd in Nieuwegein en bestaat sinds 1898. Een makelaar of taxateur met het NVM-logo garandeert een aantal zekerheden. De NVM investeert namelijk voortdurend in de deskundigheid van de beroepsgroep. De statuten én de erecode vormen een garantie voor de basiskwaliteit van ieder NVM-lid.

De kosten van de verkoopmakelaar worden betaald door de verkopende partij. De kosten die onder Kosten Koper worden gerekend, zijn de kosten die moeten worden gemaakt wanneer je eigenaar wil worden van een huis. Onder kosten koper vallen dus geen makelaarskosten. Wanneer de koper een aankoopmakelaar meeneemt, zijn deze kosten voor de koper.

Als verkopende partij zijn er een aantal verplichtingen waar je aan moet voldoen. Als verkoper heb je de meldingsplicht. Dit houdt in dat je de mogelijke gebreken van je woning kenbaar dient te maken bij de koper. Het is belangrijk dat een koper op de hoogte wordt gesteld van de staat van je woning. Je kunt bij gebreken denken aan scheuren in tegels of lekkage, maar ook het recht van overpad van de buurman of de verbouwplannen van de buren. Dit dien je allemaal te melden om de koper van zoveel mogelijk informatie te kunnen voorzien over de woning.

Huis kopen

Als kopende partij zijn er een aantal plichten. De meeste plichten gelden voor de verkopende partij, maar ook de aankopende partij heeft een plicht: de onderzoekplicht. Door deze plicht wordt er voorkomen dat er vervelende zaken aan het licht komen na de oplevering. Wanneer je als koper niet zeker bent van de staat van je woning, kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Mocht je een woning hebben aangekocht en worden er gebreken gevonden, dien je dit zo spoedig mogelijk te melden bij de aankoopmakelaar (indien je deze hebt ingeschakeld voor de aankoop) of verkopend makelaar. In overleg met de koper wordt dan het gesprek besproken en mogelijk verholpen. Het aangeven dient wel binnen een 'redelijke termijn' te gebeuren. Een periode van twee maanden is meestal redelijk.

De kosten koper omvatten de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. De makelaarscourtage zit hier niet bij inbegrepen. Wat wel is inbegrepen zijn de notariskosten en de overdrachtsbelasting van 2%. Daar komen de kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte bij. Indien je een aankoopmakelaar inschakelt, zijn die kosten dus voor je eigen rekening.

De NVM-makelaar is aangesloten bij de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. De NVM is met 4400 aangesloten makelaars en taxateurs de grootste brancheorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen. De NVM is gevestigd in Nieuwegein en bestaat sinds 1898. Een makelaar of taxateur met het NVM-logo garandeert een aantal zekerheden. De NVM investeert namelijk voortdurend in de deskundigheid van de beroepsgroep. De statuten én de erecode vormen een garantie voor de basiskwaliteit van ieder NVM-lid.

Onderhandeling

Je bent in onderhandeling vanaf het moment dat de verkopende partij reageert op je bod met een tegenbod. Zolang de verkopende makelaar aangeeft dat hij je bod met de verkoper gaat bespreken, ben je dus nog niet in onderhandeling.

Zolang er geen koopovereenkomst is ondertekend én de drie dagen bedenktijd nog niet om zijn, kan een bod worden ingetrokken. Ook als de verkoper het bod al via de e-mail, chat of mondeling heeft geaccepteerd, intrekken kan dan nog steeds.

De bedenktijd gaat in om 0.00 uur na de dag dat koper een afschrift ontvangt van het ondertekende koopcontract. De bedenktijd duurt drie dagen, waarvan minimaal twee een werkdag moeten zijn. Als je als koper een beroep wil doen op de bedenktijd, moet je ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring bij de verkoper is, voordat de drie-dagen-termijn is overstreken.

Dit mag, een onderhandeling leidt niet altijd tot een verkoop. De verkoper kan daarom ook op deze manier ontdekken of er meer belangstelling is. Er mag ook met meer dan één gegadigde worden onderhandeld. De makelaar moet dit dan wel duidelijk melden. Meestal vertelt de NVM-makelaar in een dergelijk geval aan belangstellenden dat een woning 'onder bod' is. Bij het bieden van de vraagprijs kan de verkoper dus nog beslissen of hij het bod aanvaardt of een tegenbod uit wil brengen.

Een vraagprijs is een uitnodiging om te onderhandelen. Ook als jij degene bent die als eerste meer dan de vraagprijs biedt, hoeft de verkoper niet op je bod te reageren. Het hoogste bod hoeft niet het meest aantrekkelijk te zijn. Als verkoper ben je altijd zelf baas of je op een bod in wil gaan of niet én met wie je onderhandelingen gaat voeren.

Koopovereenkomst

Na een mondelinge overeenkomst ontvangen beide partijen een overzicht van de afspraken in de mail. De verkopende partij wordt verzocht zijn/haar gegevens zo spoedig mogelijk aan te leveren. Na de mondelinge overeenkomst word je gevraagd een aantal gegevens in te sturen. Hierna wordt er een concept- en definitieve koopovereenkomst opgesteld. Startbox Makelaars streeft ernaar deze binnen 24 uur te kunnen opleveren en binnen vier dagen ook daadwerkelijk te laten ondertekenen. Dit is belangrijk in verband met het schriftelijkheidsvereiste wat in ons land geldt. Geen handtekening, geen overeenkomst!

De koop is niet bindend bij een mondelinge overeenstemming indien de koper een persoon is die niet handelt voor een bedrijf of beroep. De koop van een woning door een particulier moet simpelweg schriftelijk worden aangedaan. Als beide partijen, zowel de koper als de verkoper particulier zijn, dan kunnen beide partijen zich na een mondelinge overeenstemming nog terugtrekken. Geen van beide kan worden gedwongen om een schriftelijke overeenkomst de ondertekenen.

Promotiepakket

Met een woningpost kom je zeker al in beeld bij onze volgers, maar met stories bereiken we meer mensen én bovendien blijft je woning dan onder de aandacht bij onze volgers. Met vijf stories weet je zeker dat je woning elke week een keer in beeld, maar vooral ook blijft hangen in het geheugen van onze volgers. Met één story bereiken we gemiddeld 350 mensen. Tel uit je winst als we er vijf plaatsen.

Onze betaalde advertentiecampagnes hebben hun succes al vele malen bewezen. We bereiken rond de 5.000 geïnteresseerden specifiek voor jouw woning via Facebook en Instagram. Dit leidt tot extra veel bezoek naar jouw woningpresentatie en daarmee tot meer bezichtigingen. Meer bezichtigingen is meer kans op een koper. Zodra jouw woningadvertentie helemaal perfect is, start onze online marketeer de campagne. Laat de kijkers maar komen!

Als NVM makelaar melden we de woning aan in het NVM uitwisselingssysteem. Zo krijgen collega-makelaars een seintje dat jouw huis te koop komt. Zo kan het voorkomen dat een aankoopmakelaar al een tijdje op zoek is naar een woning en geïnteresseerd is in jouw woning.

Via Google kunnen wij geautomatiseerd je woning onder de aandacht brengen via mooie beeldadvertenties. We richten ons met Google Ads op potentiële kopers van jouw woning. Er zijn slechts een handjevol makelaars die gebruik maken van adverteren via Google met het woningaanbod. Door actief in te zetten op Google advertenties bereiken we nogmaals zo'n 85.000 mensen per maand, welke allemaal jouw woning te zien krijgen.

Nog steeds beginnen veel mensen hun zoektocht naar een woning op funda. Jouw woning mag daar zeker niet ontbreken! En meer dan dat: jouw woning moet shinen en opvallen. Dat levert meer kijkers op. Daarom krijg je van ons een optimale presentatie op funda en op onze website, zodat iedere woningzoeker ziet dat jouw huis te koop staat.

De zoektocht naar een huis online begint bij de foto’s. De eerste indruk maak je op funda of de sociale kanalen. Dat is het moment waarop potentiële kopers beslissen of het de moeite waard is om de online presentatie van jouw huis te bekijken, of zelfs de woning te bezichtigen. Daarom werken we bij Startbox Makelaars standaard met een professionele woningfotograaf. Zo zorgen we ervoor dat elke ruimte in het huis op z’n allerbest wordt gepresenteerd.

In de eerste 15 seconden wordt bepaald of het huis goed voelt of niet. ‘You never get a second chance to make the first impression’. Dus: alles voor een goede eerste indruk! De belangrijkste tips hebben we voor jou op een rijtje gezet in een brochure. Samen met de brochure over Startbox Makelaars en andere handige documenten voor een soepel verkooptraject, ontvang je deze tips al in een eerste kennismakingsgesprek met de makelaar.

Onze sociale media kanalen zijn een belangrijk onderdeel van het promotiepakket. Bij de start van de verkoop maken we een post van jouw woning. Deze delen we (alvast) met onze volgers. Met onze eigen, frisse manier van woning presenteren, ben jij er zeker van dat jouw huis opvalt tussen de rest! Met de nodige zorgvuldigheid wordt een aansprekende online tekst geschreven, benoemen we de grootste voordelen en kiezen we de meest geschikte foto's, video en plattegronden uit om jouw woning te presenteren.

Zodra jij je gratis promotiepakket aanvraagt en wij een seintje van jou krijgen dat we kunnen starten met de verkoop, begint onze tekstschrijver met jouw verkoopteksten en stelt de mooiste foto's en plattegronden samen. Deze selectie gebruiken we voor de online presentatie maar ook voor een luxe woningbrochure. We presenteren jouw huis op een stijlvolle en overzichtelijke manier zodat de lezer een goed beeld krijgt van de woning. De brochure sturen we toe aan geïnteresseerden en de gedrukte versie geven we mee aan bezichtigers. Zo hebben zij bij thuiskomst een prachtige brochure van jouw woning om nog verliefder te worden op jouw huis.

Iedereen mag weten dat jouw huis te koop staat. Nog steeds zorgt een te koop bord voor een snelle verspreiding van het nieuws dat jouw woning te koop staat. Daarom zetten wij ons stoere en opvallende te koop bord in je tuin. Is er geen plaats voor een te koop bord? Dan bevestigen we een opvallend V-bord aan het raam. Zodra het te koop bord in je tuin staat, is het ook voor jou heel concreet: jouw huis staat nu echt te koop. En het leukste komt nog: als je huis is verkocht, mag jij de verkocht sticker erop plakken!

Als makelaar hebben we nog een bron waar de koper van je huis tussen kan zitten: onze grote zoekersdatabase. Zodra je voor ons kiest, staat deze database geheel tot jouw beschikking. Zoekers met een profiel dat overeenkomt met jouw huis krijgen een mail dat jouw huis te koop staat.

Staat uw vraag er niet tussen?

Onze binnendienst helpt u graag verder

Neem dan gerust contact op met één van onze woningexperts op kantoor. Zij helpen u graag verder!

Uw droomhuis nog niet gevonden?

Schrijf u in!

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top