Startbox Klazienaveen

Wat voor invloed heeft de stijgende rente op jouw woonwens?Wat voor invloed heeft de stijgende rente op jouw woonwens?
28 okt. 2022·
Leestijd:

De kranten staan er vol mee: de hypotheekrente is aan het stijgen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jouw woonwens? Lees snel dit blog, we leggen je er graag meer over uit.

Wat voor gevolgen heeft de stijgende rente?

Je woonwens is vaak sterk afhankelijk van je maximaal af te sluiten hypotheekbedrag. Nu de rente per week (of soms zelfs per dag!) verandert, is het van belang dit goed in de gaten te houden. Want wat veel mensen zich niet beseffen: een stijging van de hypotheekrente zorgt er doorgaans voor dat je minder geld kunt lenen voor de aankoop van een woning.

Financieel adviseur belangrijke rol

Waar je begin dit jaar nog een hypotheek kon afsluiten voor ongeveer 1,5 %, zit je nu al op zo’n 4,5 %. Deze fikse stijging zorgt ervoor dat je maximaal af te sluiten hypotheekbedrag daalt. Als je minder kunt lenen, betekent het dus automatisch dat je je maximale aankoopprijs moet verlagen. Een verschil van 2% kan zo al een verlaging van € 15.000,- betekenen op je maximaal te lenen hypotheekbedrag! Vooral voor de starters in de markt zijn dat aanzienlijke bedragen. Voordat je een bieding gaat doen, is het dus -vooral met deze sterk fluctuerende rentes- heel erg van belang dat je exact weet wat je op dat moment financieel kan doen. Een goede financieel adviseur kan hierin een belangrijke rol spelen.

Huizenprijzen dalen

Naast een stijging van de rentes, ligt er de verwachting dat de huizenprijzen in de nabije toekomst gaan dalen. Cijfers van de NVM laten zien dat deze daling nu al is ingezet. De gestegen hypotheekrente, de hoge energiekosten en de inflatie zorgen ervoor dat de huizenmarkt wat afkoelt. Echter was de woningmarkt oververhit, dus het betekent niet dat het er nu slecht voorstaat, alleen dat de woningmarkt weer wat ‘normaler’ wordt.

De rentes zijn dus aan het stijgen en de huizenprijzen laten een lichte daling zien. Al deze bewegingen zorgen voor onrust op de huizenmarkt, terwijl er nog steeds veel mogelijk is. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden en de huidige woningmarkt? Plan gerust een vrijblijvend gesprek met ons in!

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top