Startbox Klazienaveen

Wat verandert er aan jouw hypotheek in 2023?Wat verandert er aan jouw hypotheek in 2023?
03 jan. 2023·
Leestijd:

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee. Zo zijn er ook een aantal dingen veranderd bij het afsluiten van een hypotheek. In deze blog vertellen wij je hier meer over.

Afschaffing van de jubelton

Veel starters maakten afgelopen tijd gebruik van de jubelton. Dit is een belastingvrije schenking van maximaal € 106.671. Hierdoor kunnen starters makkelijker een huis kopen. Meestal wordt de jubelton geschonken door de ouders. De jubelton mag ingezet worden door personen tussen de 18 en 40 jaar.

Om te zorgen voor meer gelijke kansen op de woningmarkt, wordt de jubelton in 2023 verlaagd naar een bedrag van € 28.947. In 2024 zal de jubelton volledig worden afgeschaft.

Nieuwe regels met betrekking op de NHG

Wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie, ben je verzekerd als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan situaties zoals een scheiding of het verliezen van je baan.

In 2022 kon je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie vanaf een bedrag van € 355.000. In 2023 wordt dit bedrag verhoogd naar € 405.000 euro. Dit vanwege de hoge huizenprijzen. Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, ligt de grens vanaf 1 januari zelfs op € 429.300.

Hypotheekrenteaftrek

In 2023 mogen inkomens boven de € 73.071 nog maar 36,93% aftrekken bij de belastingaangifte. De hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens wordt dus afgebouwd in 2023. In 2022 lag dit tarief namelijk op 40%.

Tweede inkomen betrekken bij de hypotheek

Woon je samen? En hebben jullie beide een inkomen? Dan zal er iets veranderen in 2023. Vanaf 1 januari tellen beide inkomens volledig mee voor de hypotheek. In 2022 mocht je het hoogste inkomen volledig meenemen en het lage inkomen voor 90%. Dit is nu dus veranderd naar 100% voor beide inkomens.

Overdrachtsbelasting voor beleggers

Ben je belegger of koop je een woning die niet als hoofdverblijf dient? Dan zal je volgend jaar meer overdrachtsbelasting moeten betalen. Vanaf 2023 stijgt de overdrachtsbelasting namelijk van 8 naar 10 %.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top