Verplichtingen van een verkoopmakelaar



Verplichtingen van een verkoopmakelaar
24 mei 2024·
Leestijd:

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

Wat voor verplichtingen heeft een verkoopmakelaar?

Er zijn verschillende zaken waar een verkoopmakelaar zich aan moet houden. Dit zijn de verplichtingen: zorgplicht, verplicht opvolgen van aanwijzingen, informatieplicht, verantwoordingsplicht, rekenplicht, verplicht uitvoeren van de opdracht en belangenverstrengeling voorkomen. Dit zijn natuurlijk veel punten. Maar wat houden ze allemaal in? Hieronder leggen we het uit.

Zorgplicht
Een verkoopmakelaar is verplicht om redelijk te handelen, zoals van een verkoopmakelaar verwacht mag worden. Dit houdt in het zorgvuldig uitvoeren van zijn werkzaamheden en het nemen van voorzorgsmaatregelen waar nodig.

Verplicht opvolgen van aanwijzingen
De instructies van de opdrachtgever moeten verplicht gevolgd worden. Dit kunnen bijvoorbeeld wensen van de verkoper zijn die hij heeft gedeeld met de verkoopmakelaar.

Informatieplicht
De verkoopmakelaar is verplicht om informatie te delen met de verkoper over het verkoopproces. Hierbij moet de opdrachtgever op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen met betrekking tot het verkoopproces.

Verantwoordingsplicht
Het verantwoorden van het voltooien of niet voltooien van de opdracht is verplicht. Hiervoor moet de verkoopmakelaar een dossier bijhouden met alle relevante informatie. Alle partijen die betrokken zijn bij het verkoopproces hebben recht om het dossier in te zien.

Rekenplicht
Als verkoopmakelaar ben je verplicht je rekenwerk goed en nauwkeurig uit te voeren. Ook moeten alle financiële aspecten correct worden afgehandeld.

Verplicht uitvoeren van de opdracht
Je mag als verkoopmakelaar geen taken of werkzaamheden uitbesteden aan anderen zonder dat de opdrachtgever hiervan op de hoogte is. De opdrachtgever moet hiervoor toestemming geven.

Belangenverstrengeling voorkomen
Er moet altijd eerlijk gehandeld worden ten opzichte van alle betrokken partijen. Een verkoopmakelaar moet belangenverstrengeling voorkomen. Er bestaan wettelijke regels om dit te waarborgen.

Zo zie je maar dat een makelaar met veel verplichtingen rekening moet houden. Het is ook belangrijk dat je een makelaar kiest die je vertrouwt. Zo weet je dat een verkoopmakelaar zich aan de verplichtingen houdt en geen regels overtreedt. Nog een manier om dit te waarborgen is om van tevoren heldere afspraken te maken met de makelaar.

Andere interessante nieuwsartikelen

Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top