Startbox Klazienaveen

Minimalistisch wonen: Opgeruimd het nieuwe jaar inMinimalistisch wonen: Opgeruimd het nieuwe jaar in
23 dec. 2021·
Leestijd:

Minimalisme, dat is toch dat je niets mag kopen en je allerlei spullen weggooit? Eigenlijk niet. Het gaat om een nieuwe manier van leven, waarbij jij je realiseert dat het allemaal wel een tandje minder mag met het aanschaffen van nieuwe spullen. De afgelopen jaren is deze lifestyle flink gegroeid in populariteit. Wat is de reden hiervan en wat kan minimalisme voor jou betekenen?

Waar komt het minimalisme vandaan?

Het minimalisme is een kunststroming die ingezet werd in de jaren 60. De basis wordt gevormd door simpelheid en eenvoud. Ook in de architectuur wordt het minimalisme veelal toegepast. Gebouwen worden gemaakt met enkel de nodige bouwmaterialen zonder overbodige verfraaiingen. Tegenwoordig nemen we het minimalisme ook steeds vaker mee naar binnen en zie je het terug in diverse interieurstijlen en manieren van leven.

Hoe woon je minimalistisch?

Sta jij al met de vuilniszakken klaar om het hele huis leeg te halen? Dit hoeft gelukkig niet. Als jij minimalistisch wilt wonen, plaats je alleen dingen in huis waar je op langere termijn echt gelukkig van wordt en waar je waarde aan hecht. Kijk eens rond in jouw huis? Hoeveel dingen heb jij in je woonkamer staan, waar je geen waarde aan hecht of die eigenlijk geen (praktische) functie hebben? Wij mensen zijn echte verzamelaars. Vijf verschillende shampoos, drie tubes tandpasta, een voorraadkast vol eten waarvan de helft al over datum is, noem het maar op. Ruim op of geef weg, zodat je overal nog maar één soort van hebt staan. Een goed begin van een minimalistische lifestyle.

Wat zijn de voordelen van het minimalisme?

Aan minimalistisch wonen zitten zeker voordelen. Twijfel je nog aan? Dan kunnen deze voordelen de keuze misschien wat makkelijker maken.

  • Minimalisme kan je helpen te sparen

Vraag jij je altijd af waar je geld is gebleven? Vaak geef je het onbewust uit aan spullen waar je totaal geen waarde aan hecht. Op het moment van de aankoop zelf heb je een geluksgevoel, maar dat gevoel vergeet je al snel. Wanneer jij wat minimalistischer leeft en dat gevaarlijke rondje door de welbekende winkels niet maakt, bespaar je een hoop geld. Je koopt immers vaak allerlei spullen die je niet nodig hebt. Ook kan je de spullen die je al had, maar niet meer nodig hebt verkopen. Tel uit je winst!

  • Minimalistisch wonen = minder afval

Wanneer je de stap zet om minimalistisch te wonen, zullen je afvalcontainers snel vollopen. Maar wanneer het weggooien eenmaal achter de rug is, zul je merken dat je minder afval produceert doordat je minder nieuwe spullen in huis haalt.

  • Minimalisme zorgt voor minder stress

Ken je die momenten? Je hebt haast, je bent eigenlijk al te laat vertrokken van huis en dan ben je ook nog eens wat kwijt. Waar is dat belangrijke formulier nou?
Je raad het al: Personen die minimalistisch leven, hebben veel minder spullen. De kans dat je dan iets kwijtraakt is echt minimaal. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest.

Spreekt het minimalisme jou aan?

Minimalisme betekent voor een groot deel minder spullen hebben, maar gaat veel verder dan dat. Als je minder bezit, kun je je focussen op de belangrijke dingen en heb je minder snel het gevoel erdoor overweldigd te worden. Ontspullen is dus een goede eerste stap richting een levensstijl die wat meer bij het minimalisme past. Wil jij wel eens proberen hoe het is? Een start maken begint met ontspullen. We delen graag een aantal tips die je heel snel en gemakkelijk kunt toepassen:

  • Heb je iets dubbel? Geef of gooi het weg.
  • Maak boodschappenlijstjes, zo koop jij alleen de zaken die je écht nodig hebt.
  • Ga eens door je kledingkast heen. Veel mensen hebben een volle kledingkast maar dragen heel veel niet. Doneer deze kleding allemaal aan de kledingbank, en haal eventueel nieuwe basics die een lange tijd mee gaan.
  • Doe niet mee aan kortdurende trends. Kledingtrends wisselen vaak en erg uitgesproken items zijn meestal snel weer uit de mode. Kies liever voor klassiekers met een twist, van goede kwaliteit zodat je ze jarenlang kan dragen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top