Een bod uitbrengen op een huis, hoe werkt dat?Een bod uitbrengen op een huis, hoe werkt dat?
23 feb. 2023·
Leestijd:

Een huis kopen is geen dagelijkse kost. Een bod uitbrengen dus ook niet. Hoe weet je wat je moet bieden? Wat bieden de andere geïnteresseerden? Moet ik veel overbieden? Geen zorgen! In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten tijdens het uitbrengen van een bod.

Wat kan je bieden?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je het biedingsproces ingaat. Bereken van tevoren goed wat je budget is. Bereken hierbij je gewenste bod, maar ook het bod wat je maximaal kan uitbrengen. Ga dan ook nooit over dit bedrag heen, je wilt niet het risico lopen dat je het huis krijgt en je het uiteindelijk toch niet kan betalen.

Ga na wat je kunt lenen. Denk ook even aan de kosten die je kwijt bent aan de verhuizing zelf, hier moet je ook rekening mee houden tijdens het bieden. Er moet wel geld overblijven voor eventuele reparaties, nieuwe meubels of een verhuisbedrijf.

Voorwerk is het halve werk

Zo, nu je weet hoeveel je kan bieden is het tijd om te bepalen wat je bod gaat worden en welke ontbindende voorwaarden je opneemt. Kijk hiervoor goed naar wat de werkelijke woningwaarde van jouw droomwoning is. Dit kan je inschatten door op funda naar soortgelijke huizen in de buurt te kijken én door naar gegevens van het kadaster te kijken. Het kan namelijk zo zijn dat de woning voor een andere waarde te koop staat. Dit kan een tactiek van de verkopende partij zijn.

Het openingsbod

Spannend, we gaan ons openingsbod uitbrengen. Helaas is er nog geen regel of formule uitgevonden waarmee je altijd het perfecte openingsbod doet. Zorg er wel voor dat je niet gelijk hoog inzet, dan kan je altijd nog hoger bieden als er een tegenbod komt.

Gunfactor

Wanneer jouw bod dicht bij het bod van iemand anders ligt, kijkt de verkoper naar degene waar hij zich het beste bij voelt en aan wie hij de woning het meest gunt.

Zorg er dus voor dat jij diegene bent. Een paar tips om dit te bereiken zijn:

  • Maak telefonisch een afspraak voor een bezichtiging. Dit is persoonlijker dan een mail. Dit schept dan ook gelijk al meer een band, omdat de verkopende partij (of makelaar) jouw stem hoort en niet alleen maar een tekst leest.
  • Kom voorbereid op een bezichtiging. Dit laat zien dat jij een serieuze koper bent. Bedenk zelf al welke vragen je wilt stellen tijdens de bezichtiging en bedenk ook alvast wat jouw bod mogelijk zou kunnen zijn.
  • Kom op tijd. Dit is een heel belangrijk voor een goede eerste indruk. Er is niks vervelender voor de verkopende partij en de verkoopmakelaar dan wachten op iemand die komt bezichtigen. Zij hebben het waarschijnlijk erg druk die periode.
  • Vertel iets persoonlijks over jezelf. Wat is de reden dat je dit huis wilt kopen? Wordt dit misschien jouw eerste koophuis? Heb je een nieuwe baan waardoor je moet verhuizen. De verkoper weet hierdoor wat de reden is dat jij de woning wilt kopen en kan op basis hiervan ook een keuze maken. Pas hier wel bij op dat je het niet overdrijft, hier kan de verkopende partij doorheen prikken.

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top