Startbox Klazienaveen

6 tips voor starters bij het kopen van een huis6 tips voor starters bij het kopen van een huis
30 nov. 2022·
Leestijd:

Starters kunnen eindelijk weer een beetje ademhalen. De cijfers op de woningmarkt laten zien dat er minder kijkers afkomen op te koop staande huizen en de huizen blijven weer iets langer te koop staan. Overbieden is niet altijd meer de standaard, er wordt soms zelfs weer onderhandeld over de verkoopprijs. Voor starters betekent dat dat ze weer iets meer kans hebben een woning te kopen. In deze blog behandelen we 6 tips voor starters bij het kopen van een huis.

Tip 1: Ken je financiële mogelijkheden
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat je je financiële plaatje op orde hebt. Door precies te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn, voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Vergeet ook niet te checken of je een BKR-registratie hebt. Misschien heb je wel registraties waar je geen weet van hebt (bepaalde mobiele telefoonabonnementen kunnen je al een registratie opleveren). Als je een registratie van tevoren kan oplossen, heb je soms weer meer financiële mogelijkheden bij het aanvragen van een hypotheek. Een goede financieel adviseur is goud waard wanneer je je financiële plaatje goed op orde wilt krijgen.

Tip 2: Jubelton of andere schenkingen (alleen dit jaar nog!)
Voor sommige mensen is een jubelton de mogelijkheid om een woning te kopen. De jubelton is een schenking vrijstelling van max. € 106.671,- die je kunt gebruiken voor het kopen van een woning. Let op: vanaf 1 januari 2023 wordt deze regeling verlaagd naar een grens van € 28.947,-. De regeling stopt zelfs helemaal per 1 januari 2024.

Tip 3: Kijk eens buiten je zoekgebied
Veel mensen focussen zich op hele specifieke plekken. Soms kom je door een kleine verruiming van je zoekgebied ontzettend leuke woningen tegen. Houd hier rekening mee als je een zoekopdracht invult. Heb je al een zoekopdracht lopen? Pas hem eens aan en laat je verrassen!

Tip 4: Meer zekerheid met NHG
Bij het kopen van je eerste huis kan extra zekerheid geen kwaad. Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG, ben je zeker van een verantwoorde lening. De NHG is jouw vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Door een hypotheek met NHG af te sluiten, krijg je ook korting op je rente (en dus lagere maandlasten). De nieuwe kostengrens voor januari 2023 is € 405.000,-. Het kan dus een keuze zijn om voor een woning te gaan beneden deze kostengrens.

Tip 5: Energiebesparende maatregelen en verduurzamen
Kom je in aanmerking voor een NHG-lening? Dan kan je bij het toepassen van energiebesparende maatregelen tot € 429.300,- lenen. Ja, het is een extra lening maar wel een lening die uiteindelijk zorgt voor een lagere energierekening. Ook als je niet in aanmerking komt voor NHG zijn er veel financiële mogelijkheden en voordelen die je kunt gebruiken om je woning te verduurzamen.

Tip 6: Twijfel je? Vraag nog een bezichtiging aan!
Heb je een woning gezien die allerlei pluspunten heeft, maar ook wel een paar mitsen en maren? Plan nog een bezichtiging in! Nu de woningmarkt aan het veranderen is, is dit weer mogelijk. Voorheen werden er zelfs woningen verkocht zonder een bezichtiging, maar nu er minder bezichtigers zij, zijn dingen als een tweede bezichtiging (vaak) weer mogelijk.

Ben je starter en heb je geen idee hoe je het kopen van een huis moet aanpakken? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen. We helpen je graag op weg!

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top