Startbox Klazienaveen

Verkoop bij inschrijving, hoe werkt dat?Verkoop bij inschrijving, hoe werkt dat?
17 okt. 2023·
Leestijd:

Staat jouw huis te koop en zijn er veel geïnteresseerden? Dan kan het interessant zijn om te verkopen via een inschrijving. Bij deze verkoopmethode kunnen verschillende geïnteresseerden tegelijk een bod uitbrengen op jouw huis. Je mag op elk moment hiertoe overgaan. Dit kan dus betekenen dat wanneer tijdens een normale verkoopprocedure blijkt dat de belangstelling voor jouw huis zo groot is, dat de makelaar adviseert om over te gaan tot verkoop bij inschrijving. Lopende onderhandelingen worden dan afgebroken en de geïnteresseerden kunnen via inschrijving een bod uitbrengen.

Hoe werkt verkoop bij inschrijving?

Nadat de start van de inschrijving bekend is gemaakt, krijgen de geïnteresseerden de gelegenheid het huis te bezichtigen. Vaak wordt een open huis georganiseerd, zodat er meerdere mensen tegelijk kunnen rondkijken. Een bod wordt door de bieder naar de desbetreffende makelaar gemaild. Alle biedingen worden uiterlijk op een vastgesteld tijdstip verwacht, dit wordt het ‘sluitingstijdstip’ genoemd. Direct na afloop van het sluitingstijdstip worden alle biedingen bekeken en maakt de verkoper bekend met welke deal hij akkoord gaat. Dit gebeurt zonder verdere onderhandelingen. Bieders worden hierover meteen ingelicht en onze makelaar stelt vervolgens de concept koopovereenkomst op.

Waar je op moet letten als verkoper bij ‘verkoop bij inschrijving’

Bij verkoop bij inschrijving spreken we over een deal. Dit betekent dat je als verkoper bepaalt welk aanbod jij het beste vindt. Met welke deal ga jij akkoord? Het beste bod lijkt meestal het hoogste bod. Maar dit is onjuist. Er zijn ook andere factoren, zoals de ontbindende voorwaarden, die bepalen wat voor jou het meest gunstig is. Bijvoorbeeld een snelle of juist flexibele overdrachtsdatum.

Bedenk dus vooraf aan welke voorwaarden het bod minstens moet voldoen en of je verwachtingen ook reëel zijn. Onthoud zodra de koopovereenkomst door beide partijen is getekend: kun jij als verkoper niet meer ingaan op een ander voorstel. De koper daarentegen heeft na tekenen nog 3 dagen bedenktijd. In verband met de drie dagen bedenktijd, mogen de biedingen niet eerder openbaar gemaakt worden dan na de definitieve verkoop van de woning.

Waar je op moet letten als koper bij ‘verkoop bij inschrijving’

Nadat bekend is gemaakt dat jouw droomhuis middels inschrijving wordt verkocht, is het allereerst zaak het huis te bezichtigen. Vaak gebeurt dit door middel van een open huis. Wij adviseren dit samen met een aankoopmakelaar te doen. Hij kijkt objectief naar de woning en kan je goed adviseren in het uitbrengen van een bod. Je bod inclusief de ontbindende voorwaarden stuur je voor het vastgestelde sluitingstijdstip naar de verkopende makelaar. Let op dat je een bod altijd uitdrukt in euro’s in een absoluut getal, bijvoorbeeld € 150.500 of € 300.000. Biedingen zoals ‘€ 1000 boven het hoogste bod’ zijn niet geldig. Bedenk vooraf goed, bij voorkeur in overleg met je makelaar, wat in jouw situatie een goed bod is. Indien je bepaalde garanties belangrijk vindt of aanvullende ontbindende voorwaarden wilt opnemen, dat moet je dit meenemen in het bod. Maar let op, stel alleen voorwaarden die voor jou van essentieel belang zijn. Teveel ontbindende voorwaarden maken een bod minder aantrekkelijk. De verkoper kan het ook gunnen aan iemand die weliswaar een lagere prijs biedt, maar minder voorwaarden stelt. Na sluiting van de inschrijving geeft de makelaar aan de bieders door of jouw bod wordt geaccepteerd. De verkopende makelaar gaat niet met bieders in nadere onderhandeling. Wordt jouw bod geaccepteerd, dan werkt de verkopende makelaar de concept- koopovereenkomst verder uit. Nadat beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend gaat voor jou als koper de wettelijke bedenktijd in. De bedenktijd is drie dagen. Binnen deze bedenktijd kun je alsnog afzien van de aankoop zonder verdere consequenties.

Is verkoop bij inschrijving eerlijk of niet?

Wij horen van verschillende makelaars vaak dat kopers aangeven; ‘jullie doen dit zeker alleen om kopers tegen elkaar uit te spelen?’. Maar niets is minder waar. Dankzij de inschrijving krijgen alle bieders een gelijke kans om hun uiterste bod voor te leggen bij de verkopende partij. Bovendien wordt de hoogte van de biedingen nooit gecommuniceerd.

Heb je vragen over dit onderwerp, dan raden wij je aan om contact met ons op te nemen. Wij beantwoorden graag al je vragen!

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top