Startbox Klazienaveen

Vereniging van EigenaarsVereniging van Eigenaars
26 mei 2023·
Leestijd:

Bij het kopen van een appartement kom je er niet onderuit: de VvE. Wat is de VvE, wat doet de VvE en waarom bestaat de VvE? Na het lezen van onze blog ben je weer helemaal op de hoogte!

Wat is de VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Wanneer je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars. Je krijgt alleen te maken met de VvE wanneer je een appartement koopt.

Wat doet de VvE?

De VvE heeft te maken met het onderhoud en beheer van het appartementencomplex. Ook zorgt de VvE voor de verzekeringen van het gebouw en dat er gespaard wordt voor groot onderhoud.

Waarom bestaat de VvE?

Wanneer je een appartement koopt, is de kans groot dat dit appartement zich bevindt in een groter complex met meerdere appartementen. In jouw leveringsakte staat dat je niet het appartement hebt gekocht, maar een aandeel van het gehele gebouw. Samen met alle andere bewoners, beheren jullie dus het gebouw. Dit noem je appartementsrecht.

Om de woonsituatie zo fijn mogelijk te houden, bestaat de VvE. Samen zorgen jullie ervoor dat het gebouw in goede staat is.

Het wonen in een appartement is niet hetzelfde als wanneer je vrijstaand, in een rijtjeshuis of in een 2-onder-1-kap woning woont. Zorgt jouw onderbuurvrouw niet goed voor haar woning, dan kan jij last hebben van bijvoorbeeld stank, vocht of schimmel. Doordat je een VvE hebt, kan je dit aangeven en zoeken jullie samen een oplossing. Je bent met zijn allen verantwoordelijk voor het gehele pand.

Is de VvE verplicht?

Ja. Je zit automatisch in de VvE wanneer je een appartement koopt. Om ervoor te zorgen dat sommige bewoners zich er niet makkelijk van af kunnen brengen, is besloten om het lidmaatschap van de VvE verplicht te stellen.

Zitten er kosten verbonden aan de VvE?

Zoals vermeld, is het een taak van de Vereniging van Eigenaars om te sparen voor groot onderhoud. Hierdoor moet je als lid maandelijks een bepaald bedrag betalen aan de penningmeester. De hoogte van dit bedrag is per VvE verschillend.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top