Startbox Klazienaveen

Hoe voeren wij een taxatie uit?Hoe voeren wij een taxatie uit?
22 mei 2023·
Leestijd:

Tijdens een taxatie wordt de waarde van een woning vastgesteld. Dit is nodig om een hypotheek te verkrijgen. Maar hoe bepaalt een taxateur de waarde van jouw woning? Waar wordt naar gekeken en hoelang duurt zo’n taxatie?

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een waardebepaling van een woning door een taxateur die de woning bezoekt en inspecteert.

Een taxatie laat je uitvoeren wanneer je een woning wil kopen, verkopen of verzekeren. Ook kan je een taxatie laten uitvoeren als je je huis gaat verbouwen of nadat je jouw huis hebt verbouwd.

Wie voert de taxatie uit?

Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Een taxateur is een persoon die ingeschreven staat in het taxateur register. Ook is het verplicht dat deze persoon aangesloten is bij een belangenvereniging zoals NVM, VBO of VastgoedPro.

Het is gebruikelijk dat een taxateur binnen een bepaalde straal mag taxeren. Woon jij bijvoorbeeld in Emmen en wil je een woning in Breda laten taxeren, dan mag jouw lokale taxateur dit niet doen. Je zal dan dus een taxateur in Breda moeten zoeken.

Waar wordt naar gekeken tijdens een taxatie?

De waarde van een woning wordt bepaald door een aantal aspecten. De taxateur let tijdens de inspectie op deze zaken:

  • Bouwjaar
  • Bestemmingsplan
  • Omgeving en ligging
  • Type huis en indeling
  • Inhoud en oppervlakte
  • Isolatie en energiebesparing
  • Materiaalgebruik
  • Staat van onderhoud
  • De huidige woningmarkt

Hoelang duurt een taxatie?

De taxatie zelf duurt maar tussen de 30 minuten en 1 uur. Daarna zal het taxatierapport uitgewerkt moeten worden. Hoelang dit duurt verschilt per makelaar, maar ga uit van ongeveer een week.

Zo. Dan ben je nu een beetje bijgepraat over taxaties. Heb je alsnog een vraag over het taxatieproces? Wij hebben nog wat informatie op onze website staan. Ook kun je altijd contact met ons opnemen!

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top