Startbox Klazienaveen

Dit komt er allemaal kijken bij de verkoop van een huisDit komt er allemaal kijken bij de verkoop van een huis
20 dec. 2023·
Leestijd:

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken en er zijn flink wat zaken waar je aan moet denken. Welke verkoopstrategie is geschikt? Hoe maak je je huis verkoopklaar? Hoe onderhandel je over de prijs? Met onderstaande zes stappen bereid je je goed voor en haal je het maximale uit de verkoop van je woning.

1. Vraagprijs bepalen

Vanzelfsprekend wil je jouw woning voor de best mogelijke prijs verkopen. Hoeveel kan je vragen zonder dat de belangstelling afneemt of je jezelf tekort doet? De vraagprijs is niet hetzelfde als de woningwaarde. In de vraagprijs is rekening gehouden met onderhandelingsruimte. Ook de populariteit en jouw persoonlijke situatie en voorkeuren, zoals de geplande datum van overdracht, spelen mee.

Je kunt zelf de vraagprijs bepalen of je laten adviseren door een NVM-verkoopmakelaar. De makelaar inspecteert de woning en legt de woninggegevens vast in een opnamerapport dat als basis dient voor de vraagprijs. Aanvullend vergelijkt hij de marktprijzen van vergelijkbare woningen en geeft hij advies over bijkomende zaken zoals het verplichte energielabel.

2. Onder de aandacht brengen

Er zijn verschillende manieren om je huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Veel mensen kiezen voor een woningpresentatie op funda, bestaande uit een omschrijving van de woning, fotoreportage en informatie over de buurt. Maar je huis onder de aandacht brengen kan ook via familie en vrienden of op social media.

3. Verkoopklaar maken

Potentiële kopers zijn geneigd om minpunten beter te onthouden dan pluspunten. Laat je woning er op z’n best uitzien door goed op te ruimen, schoon te maken en kleine defecten te repareren. Laat je huis ruimer ogen door spullen tijdelijk weg te doen en berg persoonlijke spulletjes op. Zo zien kijkers zichzelf er al wonen.

4. Bezichtigingen

Heb je een verkoopmakelaar? Dan coördineert en begeleidt hij de bezichtigingen. Hier hoef je zelf niet bij te zijn. Liever niet zelfs. Zo hebben kijkers minder het idee dat ze op visite zijn. Daarbij zijn kopers eerlijker en kritischer tegen een makelaar. De makelaar kan ingaan op feedback en mogelijkheden aandragen waar potentiële kopers nog niet aan hebben gedacht.

5. Onderhandelingen

Er zijn verschillende methodes om het biedingsproces te organiseren: één-op-één onderhandeling is nog altijd de meest voorkomende. Wanneer er meerdere belangstellenden zijn die de vraagprijs bieden of benaderen, is het soms moeilijk te bepalen wie de beste koper is. In overleg met de makelaar kun je voor een inschrijvingsprocedure kiezen. Alle bieders krijgen dan een gelijke kans om hun beste bod uit te brengen.

6. Koopovereenkomst

Zijn jullie het eens over de prijs, opleverdatum en ontbindende voorwaarden? Dan worden de afspraken door de makelaar vastgelegd in een koopovereenkomst. Hebben beide partijen deze ondertekend? Gefeliciteerd! De verkoopovereenkomst gaat aansluitend naar de notaris er van uitgaande dat de koper niet terugkrabbelt binnen de drie dagen bedenktijd.

Haal het maximale uit de verkoop van je woning

Bij alle stappen kan een NVM-verkoopmakelaar je helpen. Je bent altijd vrij om het verkoopproces van begin tot eind uit te besteden of te kiezen voor bepaalde deeldiensten. Doordat een NVM-makelaar precies weet hoeveel je huis waard is en wat mogelijke slimme verbeteringen zijn, kan hij een realistische verkoopstrategie uitstippelen die zorgt voor een maximaal resultaat. Een NVM-makelaar heeft daarbij een groot netwerk van meer dan 3.500 NVM-makelaars en toegang tot een grote groep kopers.

Zoek hier een NVM-verkoopmakelaar als je van plan bent om je huis te verkopen en hier het maximale uit wilt halen.

Bron: NVM

Andere interessante nieuwsartikelen

Verplichtingen van een verkoopmakelaar

Wanneer je je huis wilt verkopen, schakel je een verkoopmakelaar in. Bij het verkopen van een huis komen veel verschillende zaken kijken. Daarom is het handig dat een professional je helpt bij dit proces. Een verkoopmakelaar is belangrijk, omdat hij of zij opkomt voor je belangen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar veel verplichtingen. In deze blog beschrijven we deze verplichtingen.

24 mei 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top