Wist jij dat je bij het kopen van een appartement op andere dingen moet letten dan bij het kopen van een huis? Als je in een appartement woont, deel je het complex met anderen en dit maakt de aankoop wat lastiger dan wanneer je een huis koopt. In deze blog behandelen wij drie zaken waar je op moet letten als je een appartement wilt kopen, zodat dit voor jou straks een fluitje van een cent is.
Erfpacht
Niet elk appartement staat op eigen grond. Het kan zijn dat de grond waar het appartementencomplex op staat van de gemeente is. Je begrijpt misschien al waar dit naartoe gaat: die grond is niet gratis. Om de grond te mogen gebruiken, betaal je een jaarlijkse bijdrage. Deze bijdrage wordt erfpachtcanon genoemd. Het kan soms zo zijn dat het erfpachtcanon voor een bepaalde tijd is afgekocht. De grond is dan officieel nog van de gemeente, maar de bijdrage hoeft dan niet betaald te worden tijdens de duur van de afkoop.
Het is belangrijk om te weten of het appartement wat jij op oog hebt op eigen grond staat of niet. Er kunnen zomaar extra kosten aan verbonden zijn.
De Vereniging van Eigenaren (VvE)
Één ding is zeker is bij het kopen van een appartement: je te maken krijgt met de VvE. Als je een appartement koopt, bent je automatisch lid van deze Vereniging van Eigenaren. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en regelt de rechten en plichten van de bewoners. De VvE kan slapend of actief zijn. Wanneer deze slapend is, financieren de meeste geldverstrekkers het onderpand niet. Ga dus vooral op zoek naar een appartementenpand met een actieve VvE. Als eigenaar van een appartement betaal je servicekosten aan de VvE. Deze kosten vallen buiten je hypotheekberekening. Houd hier dus rekening mee bij het kopen van een appartement.
Het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
Wanneer de VvE een Meerjarenonderhoudsplan heeft opgesteld, wekt dit vertrouwen op bij potentiële kopers en eigenaren van een appartement. In dit plan wordt vastgelegd hoe het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes van het appartementencomplex is geregeld en wat de kosten hiervan zullen zijn.
Een Meerjarenonderhoudsplan is niet verplicht, maar wel ontzettend handig. Vraag bij de aankoop van het appartement dan ook na of de VvE zo’n plan heeft, of dat ze deze willen gaan maken. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.