Startbox Klazienaveen

3 zaken waar je op moet letten als je een appartement wilt kopen3 zaken waar je op moet letten als je een appartement wilt kopen
22 apr. 2022·
Leestijd:

Wist jij dat je bij het kopen van een appartement op andere dingen moet letten dan bij het kopen van een huis? Als je in een appartement woont, deel je het complex met anderen en dit maakt de aankoop wat lastiger dan wanneer je een huis koopt. In deze blog behandelen wij drie zaken waar je op moet letten als je een appartement wilt kopen, zodat dit voor jou straks een fluitje van een cent is.

Erfpacht

Niet elk appartement staat op eigen grond. Het kan zijn dat de grond waar het appartementencomplex op staat van de gemeente is. Je begrijpt misschien al waar dit naartoe gaat: die grond is niet gratis. Om de grond te mogen gebruiken, betaal je een jaarlijkse bijdrage. Deze bijdrage wordt erfpachtcanon genoemd. Het kan soms zo zijn dat het erfpachtcanon voor een bepaalde tijd is afgekocht. De grond is dan officieel nog van de gemeente, maar de bijdrage hoeft dan niet betaald te worden tijdens de duur van de afkoop.

Het is belangrijk om te weten of het appartement wat jij op oog hebt op eigen grond staat of niet. Er kunnen zomaar extra kosten aan verbonden zijn.

De Vereniging van Eigenaren (VvE)

Één ding is zeker is bij het kopen van een appartement: je te maken krijgt met de VvE. Als je een appartement koopt, bent je automatisch lid van deze Vereniging van Eigenaren. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en regelt de rechten en plichten van de bewoners. De VvE kan slapend of actief zijn. Wanneer deze slapend is, financieren de meeste geldverstrekkers het onderpand niet. Ga dus vooral op zoek naar een appartementenpand met een actieve VvE. Als eigenaar van een appartement betaal je servicekosten aan de VvE. Deze kosten vallen buiten je hypotheekberekening. Houd hier dus rekening mee bij het kopen van een appartement.

Het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Wanneer de VvE een Meerjarenonderhoudsplan heeft opgesteld, wekt dit vertrouwen op bij potentiële kopers en eigenaren van een appartement. In dit plan wordt vastgelegd hoe het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes van het appartementencomplex is geregeld en wat de kosten hiervan zullen zijn.

Een Meerjarenonderhoudsplan is niet verplicht, maar wel ontzettend handig. Vraag bij de aankoop van het appartement dan ook na of de VvE zo’n plan heeft, of dat ze deze willen gaan maken. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top